Enforma

Filozofija

U svetu globalnih komunikacija i tendencija, kreiranje originalnog i jedinstvenog izraza u arhitekturi, kao i u drugim poljima, postaje ponekad vrlo težak pa čak i nedostižan imperativ. Shvatamo, da u vremenu kada su nam znanje i informacije lako dostupni gdje god se nalazili, mi se umjesto u logičnoj slobodi izbora i raznovrsnog kreativnog izražavanja, nalazimo u jednoj sasvim suprotnoj situaciji, u jednom vrtlogu istovjetnih ideja - reciklirajući reciklirano i pričajući ispričano.

Na osnovu svega ovoga, naša stremljenja usmjerena su ka kreiranju arhitekture čija suština ne leži u globalnim trendovima, epohama i stilovima već u iskrenom i suštinskom "odgovoru" za svaki pojedinačni projekat, posmatrajući ga kao svaki put novo postavljeno "pitanje", jer smatramo da jedino originalno pitanje može da proizvede i originalan odgovor.

Nasa arhitektura mogla bi se definisati kroz pojam RESPONSIVE ARCHITECTURE (odgovorne arhitekture – arhitekture odgovora). Kroz naš rad ovaj pojam ne predstavlja nista drugo do etičkog odnosa gradjene sredine i uticaja koji nas okružuju.

Ovakav stav, zasnovan na empirijskom i teorijskom znanju i kroz decenijski rad na konkretnim projektima, suštinski vodi do definisanja arhitekture Enforme.

Ovo znači da naša arhitektura svoju suštinu i originalnost traži u ukrštanju uticaja mikrolokacije , prirode, terena, graditeljskog nasleđa, vizura, orijentacije, kao i naravno sociološkog uticaja kroz investitore i društvenu zajednicu u kojoj delujemo, zapravo svega što jedan projekat čini specificnim. Takodje, naša namjera nije da stvaramo arhitekturu specifične estetike, već da kroz proces kreiranja uvažavajući ove faktore stvaramo arhitekturu koja je čvrsto ukorjenjena u okruženje u kojem nastaje i koju bi bilo nemoguće jednostavno replicirati, sa željom da ostane "van vremenska" i čvrsto stoji u rotaciji trendova , epoha i stilova.

Sve ovo čini način na koji promišljamo, jer uprkos evidentnoj globalističkoj budućnosti , mi suštinski vjerujemo u snagu identiteta.

Stari grad, 85330 KOTOR, MNE
TEL +382 32 332 220 FAX +382 32 332 250
...