info tekst
X

naziv projekta : Poslovni objekat ''ENTEXT''

godina projektovanja : 2015.

lokacija : Lješevići, Kotor, Crna Gora

status : Glavni projekat

površina : 1200 m2

autor : Enforma 

projektni tim : Nikola Novaković, Zoran Spasić

klijent : ENTEXT doo

X

Objekat Entext-a je projekat poslovno-izložbenog karaktera, koji je lociran na magistralnom putu, u naselju Grbalj nadomak aerodroma Tivat. To je lokalitet koji je prva i poslednja slika Crne Gore i primorja koju stranci dožive ili ponesu sa sobom. Urbani i arhitektonski milje na toj slici se u najmanju ruku mogu okarakterisati kao neadekvatna predstava vrijednosti koje naša zemlja posjeduje. Stoga je ideja za objekat Entext-a, kao vodeće kompanije u svojoj sferi poslovanja, proizašla iz potrebe za stvaranjem sopstvenog svijeta unutar haotične urbane matrice.

Rukovođeni konceptom nepodržavanja konteksta usled nekvalitetnih referenci u prostoru i dualističkom prirodom naziva kompanije (Ent – enterijer i Ext – Exterijer) stvoren je kubični objekat introvertnog karaktera. Dualizam objekta se ogleda u sagledavanju unutrašnjeg prostora, unutar opne a van samog objekta, koji se u principu sagledava kao spoljašnji prostor, ali je isto tako dio unutrašnjeg prostora. Jednostavna forma je nalik vizuelnoj barijeri ka spoljašnjosti unutar koje je stvorena mikro klima i mikro-ambijent. Svojom materijalizacijom, funkcionalnom organizacijom i pricipom „kuća u kući“ objekat je jasno distanciran i definisan u odnosu na svoje okruženje. Naglašenom horizontalnom komunikacijom u pravcu sjevero-istok – jugo-zapad objekat je prostorno i funkcionalno razgraničen - povezan glavnim pješačkim pristupom.

Nasuprot strogoj razgraničenosti sa okolinom na urbanom nivou stoji unitrašnjost objekta koja se prepliće sa svojim enterijerom i eksterijerom. Ulaskom unutar krute opne otvara se ambijent sa dva objekta bez jasnih granica koji se međusobno dopunjuju i prožimaju. Fluidnost unutrašnjosti omogućava korisnicima višenamenske prostore koji se po potrebi mogu lako prilagoditi potrebnoj nameni. Akcenat u enterijeru-eksterijeru predstavlja zelena oaza koju čine zeleni zid, vodeno ogledalo i skulpturalni element sa slapom vode, što sve zajedno kreira mikro klimu objekta, doprinoseći atmosferi samog prostora.

/