info tekst
X

naziv projekta : Kuća Voća

godina projektovanja : 2015.

lokacija : Andrijevica, Crna Gora

status : Konkursno rješenje - III nagrada

površina : 1500 m2

autor : Enforma 

projektni tim : Nikola Novaković, Aleksandar Lukić, Ana Mičić, Mirjana Uzelac Filipendin, Nevena Mijušković

klijent : Ministarstvo održivog razvoja i turizma

X

Polazne tačke koncepta za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta ”Kuća voća” i njegovu neposrednu okolinu zasnivaju se na potenciranju i punom poštovanju prirodnog okruženja, kako u neposrednoj blizini tako i u širem okruženju. Ideja nam je bila da se vodimo karakteristikama ambijenta – brdoviti teren, prepoznatljivi motivi ovog kraja i iznad svega da proces uzgoja voća i njegova prerada postanu što transparentniji i dostupniji svakom korisniku prostora.
Objekat je vrlo nježno i precizno “utopljen” u postojeće okruženje. Koristeći tehniku stapanja i uvođenja prirode u objekat, te aktiviranja pojedinih arhitektonskih elemenata (atrijum i krov) u nove - alternativne funkcije. Predloženo rješenje „Kuće voća“ odlikuje se jednom drugačijom i interesantnijom vizijom objekta proizvodnje voća za 21. vek.
Geomorfološke karakteristike terena i trenutno stanje postojećih objekata na lokaciji dali su inicijalnu ideju oblikovanja i materijalizacije kompleksa. Princip se sveo na negiranje arhitekture nasuprot potenciranju lepote prirode i ambijenta. Objekat ostvaruje posebnu vezu i dijalog sa okruženjem tako što se njime „prekriva“ i postaje njegov sastavni deo.
Objekat je pozicioniran u procjepu između dve uzvišenja i prekriven zelenim krovom koji predstavlja prirodni produžetak zelenila. Postoje dve naglašene ulazne zone suprotno orjentisane (glavni i ekonomski ulaz) kojim objekat potvrđuje svoje prisustvo na terenu dok su svi ostali klasični elementi arhitekture izostavljeni. Radi očuvanja vrijednosti okoline okrenuli smo se prirodnim elementima i načinu njihovog integrisanja u novoprojektovanu građenu cjelinu.

 

/